(15/1-25) Igår fick jag hjälp av hotellet att reservera plats för ett besök på Tian’anmen Square (Himmelska Fridens Torg). Det visade sig att det fanns lediga platser på förmiddagen vilket jag tog direkt.
Uppe klockan 07.00 för att snabbt få i mig frukost och sedan ta tunnelbana till torget. Jag hade fotograferat av biljetten från telefonen som tjejen använde för att boka den. Biljett-fotot tillsammans med passet användes sedan som identifiering i var och en av de fyra säkerhetskontroller man måste passera för komma in på torget. Jag har aldrig sett en sådan säkerhetsapparat ens på flygplatser! Mellan den 15 april och 4 juni 1989 hölls omfattande studentdemonstrationer på torget med omgivningar. Studenter från bland annat Pekinguniversitetet och Tsinghuauniversitetet demonstrerade mot korruption i kommunistpartiet och krävde större demokratiska och mänskliga rättigheter i Kina. Demonstrationerna slogs ned med våld av Folkets befrielsearmé på order av Deng Xiaoping. Enligt officiella källor dödades några hundra människor, men inofficiella tal pekar på upp emot 3000 dödsoffer. Det är väl det här som gör att torget känns som den kinesiska statens epicentrum för paranoia.
När jag går in på världens största torg jag had hört så mycket om i unga år fick jag en känsla av storslagenhet. Torget är ungefär 440 000 kvadratmeter stort och sägs kunna rymma drygt 1 miljon människor.
Följande sevärdheter finns på och runt torget (vissa av dessa behöver man reservera och besöka separat så som exempelvis Kinas nationalmuseum):
Himmelska Fridens Port:
Porten, som byggdes på 1400-talet under Ming-dynastin, är känd för sitt stora porträtt av Mao Zedong och inskriptionerna ”Länge leve Folkrepubliken Kina” och ”Länge leve världens folk.”
Det var från denna port som Mao Zedong proklamerade Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949.
Monumentet till folkets hjältar:
Ett 37,9 meter högt granitmonument mitt på torget, uppfört 1958 för att hedra de som kämpade för Kinas frihet och revolution. Inskriptionen på monumentet skrevs av Mao Zedong.
Maos mausoleum:
Beläget i den södra delen av torget är detta mausoleum viloplatsen för Mao Zedongs balsamerade kropp, som visas för allmänheten. Tyvärr var det för mycket folk här för att jag skulle hinna med ett besök.
Folkets stora hall:
En enorm byggnad på torgets västra sida som fungerar som platsen för Kinas Nationella folkkongress och viktiga politiska och statliga evenemang.
Kinas nationalmuseum:
På den östra sidan av torget ligger detta museum, som är ett av världens största och dokumenterar Kinas 5000-åriga historia.
Eftermiddagen spenderade i stort sett med promenader längs gatan där jag bor tills det vid 15.30-tiden var dags att med tunnelbana och Capital Airport Express ta mig till terminal 3 för att lämna Kina. Jag är mycket tacksam att jag fick några fina dagar i detta mytomspunna och fascinerande land. Det här var mitt första besök på det kinesiska fastlandet. Jag har sedan tidigare två besök i Hong Kong.
(14/1-25) Till min stora lycka är huvudvärken nästan borta när jag vaknar. Efter frukost är den helt borta.
Under förmiddagen avverkade jag ett par av Beijings stora sevärdheter, Drum & Bell Tower som ligger bredvid varandra. Då platsen för dessa vackra byggnader endast ligger ett par kilometer från mitt hotell bestämde jag mig för att promenera. Det skulle visa sig vara ett smart drag som alternativ till tunnelbana. Stora områden av hutonger finns nämligen i denna del av staden. Dessa områden rivs eftersom och är otroligt intressanta för en besökare att uppleva. Ordet hutong betyder smala gator eller gränder. Husen byggs efter ett särskilt mönster med innergårdar omslutna av fyra hus. Hutonger utgör de historiska delarna av flera nordkinesiska städer.
Eftermiddagen inleddes med tunnelbana till Temple of Heaven Park. Turligt nog ligger stationen vid Temple of Heaven Park längs linje 5 som passerar förbi mitt hotell.
Temple of Heaven Park är en av Pekings mest berömda sevärdheter och en UNESCO-världsarvsplats. Den är både ett kulturellt och arkitektoniskt mästerverk, djupt rotat i kinesisk historia och symbolik. Templet var ett centrum för kejserliga ceremonier där Ming- och Qing-dynastins kejsare bad till himlen för goda skördar.
Det totala inträdet för att få tillgång det mesta av området var endast 30 Yuan. Parken täcker ett område på cirka 2,7 kvadratkilometer, vilket gör den till en av de största kejserliga parkerna i Kina. Den är större än Förbjudna staden eftersom det ansågs att ”himlen” är större än ”jorden.” Den förbjudna staden skulle jag ha besökt efter ankomst till Beijing i söndags, men efter en del olika omständigheter misslyckades det och sedan dess har alla biljetter varit slutsålda varje dag. Jag får försöka nästa gång jag är i Beijing. När jag var på väg hem var jag väldigt nöjd med dagen.
(13/1-25) Min första heldag i Beijing blev fantastisk lyckad. Sent igår kväll lyckades jag boka en dagstur till Mutianyu Great Wall. 300 Yuan inklusive lunch. Beijing är en av de allra bästa baserna för besök till den kinesiska muren. Norr om Beijing finns det enligt min guidebok sju platser med olika karaktär att välja på. Mycket av skillnaderna handlar om det är restaurerad del av muren eller inte. För mig föll valet på Mutianyu. Vi var tretton personer i gruppen (alla västerlänningar) plus en guide och en chaufför. Denna aktivitet samkörs mellan hotellet jag bor (East Sacred Hotel) och ett grannhotell. Den går således endast att boka via dessa två hotell. Avgång för turen klockan 08.00 en kort bit från hotellet. Guiden började prata redan efter några minuter. Bland det första han sade var att prognosen för vädret i Mutianyu såg mycket lovande ut. Helklart med ett par minusgrader samt ovanligt lite vind. Vinden är tydligen ofta rätt hård på vintern, vilket gör det otroligt kallt.
Totalt blev det nästan fyra timmars vandring längs muren med assistans av två linbanor och en toboggan-bana. Var och en av linbanorna kostade 140 Yuan. Är man riktigt stark kan man hoppa över linbanorna helt. Vitsen med att använda dem är att se till att mer tid fördelas uppe på muren. Vissa partier var riktigt branta. Efter ett par timmar började det bli rejält med kineser på muren, varav en hel del med tveksam form. Vi var tillbaka i downtown Beijing vid 16.30-tiden.
När jag kom tillbaka till hotellrummet började jag få migrän. Den kraftiga sortens migrän som jag ofta brukar drabbas av efter långflygningar. Jag vaknade även under natten av huvudvärk. Så länge det inte är början på en ny influensa är det inget jag oroar mig över. Jag behöver verkligen vara frisk de kommande intensiva dagarna!
(12/1-25) Flyg igår från Arlanda direkt till Beijing med utsatt tid 18.20. Planet lyfte inte förrän ungefär en timme senare vilket aldrig flögs in och därmed blev ankomsten till Beijing också en dryg timme sen. Ungefärlig ankomst runt klockan 10.30 lokal tid (sju timmars tidsskillnad från Sverige denna årstid). På samma plan som mig var min släkting och hans kompis. Vi pratade enkelt bort förseningen på Arlanda. Vi var alla tre på plats på Arlanda lite extra tidigt idag och spenderade ungefär fyra timmar på flygplatsen.
Flygningen var överraskande bra. Besättningen var fantastisk och maten var mer än godkänd. Ska man klaga på någonting så är inte underhållningen via skärmarna mycket att hurra för då nästan inga av menyalternativen fungerar. Dessutom så kändes planet lite slitet invändigt. Jag sade hej då till Adam och Filip då dom skulle vidare till Bangkok efter några timmars väntan i Beijing. Själv hade jag sedan lång tid bokat in några dagars vistelse i den kinesiska huvudstaden då jag ser det som en jättefin möjlighet att få addera ytterligare en megastad till samlingen. Det som fällde avgörandet att göra ett stopp när jag för ett drygt halvår sedan bokade resan var att 54 nationaliteter nu kan ansöka om visum vid ankomst till Kina. Detta utan att behöva gå igenom krånglet med ansöka om visum innan ankomst till Kina. Först började man med en tillåten vistelse på 72 timmar som senare utökades till 144 timmar, vilket var det som gällde för tiden för min bokning. I mitten på december förlängdes det ytterligare till 240 timmar, vilket gäller när detta skrivs. Det visade sig stämma då jag fick 240 timmar i passet idag. Immigrationen gick väldigt smidigt och snabbt. När det momentet lyckades så bra gjorde jag mitt bästa för att snabba mig att förstå hur man köper kort för kollektivtrafiken. Det löste sig snabbt. Jag lyckades även direkt ta ut pengar samt att hitta till stationen för Beijing Capital Airport Express. Jag fick ta tåg mellan ett par terminaler för att hämta ut bagaget. Tåget rullade in på slutstationen i downtown Beijing vid 12-tiden. Det var nu problemen började tillta. Jag insåg rätt snabbt att jag inte laddat ner några offline-kartor i google maps innan avresan. Inte nog med det, Google Maps fungerar inte i Kina så det hade inte hjälpt med offline-kartor ens! Efter att ha irrat omkring i nästan två timmar till fots enligt google maps direktiv förstod jag att något var tokigt. Trodde då att det var telefonens GPS som var ur funktion. Jag hade heller inte namnet och adressen på hotellet på kinesiska vilket förstörde möjligheten att fråga någon på gatan om hjälp. Ett tag kändes allt väldigt hopplöst och jag var i stort beredd att ta in på vilket hotell som helst. Det som räddade mig till slut är att gatunamn på skyltar i staden skrivs ut på engelska utöver kinesiska. Av en tillfällighet kunde jag plötsligt identifiera min position till en precis punkt på min pappers-karta över Beijing! Det slutade med att jag checkade in på hotellet vid 14-tiden.
Jag hade lite för optimistiska planer för denna första dag i Beijing när jag hemmavid köpte en eftermiddagsbiljett för ungefär 60 kr till den förbjudna staden. Förmiddagen idag var slutsåld vilket inte gjorde mig något då jag ändå inte skulle hinna till det. Därför slog jag till på en eftermiddagsbiljett där man rekommenderar att man är på plats klockan 11.00. Myndigheterna släpper 40 000 biljetter per dag. 20 000 för förmiddagen och 20 000 för eftermiddagen. Hisnande siffror. Priset för en biljett är 40 CNY vilket motsvarar ungefär 60 kronor. Riktigt billigt alltså. Denna årstid stänger den förbjudna staden klockan 16.30. Då den förbjudna staden kräver minst tre till fyra timmar kom jag på idén att istället försöka mig på att ta mig till Tian’anmen Square (Himmelska Fridens Torg) som inte kräver lika mycket tid. Efter incheckningen utnyttjade jag mitt kort för kollektivtrafiken och åkte tunnelbana till Tian’anmen Square (Himmelska Fridens Torg). Jag tog tunnelbanan från Zhangzizhonglu (tunnelbanestationen 100 meter från mitt hotell) till Tian’anmen East där jag gick ut och kollade hur det fungerade med entrén. Det var en extremt lång kö vilket gjorde gick ner i tunnelbanan igen och åkte ytterligare en station västerut till Tian’anmen West. Här var kön mindre och såg ut att röra sig relativt snabbt. Jag ställde mig i kön och kom fram till entrén efter runt fem minuter. Det visade sig ganska snart omöjligt för mig att ens få en skymt av torget. Dels behöver man en reservation minst en dag innan för att få tillträde till torget samt även identifiera sig med pass vid ankomst (passet knyts till reservationen). De här sakerna hade jag inte en aning om. Även om Tian’anmen Square är gratis behöver man alltså reservera en plats dagen innan.
Eftersom den förbjudna staden ligger i anslutning till Himmelska Fridens Torg frågade jag vid ett biljettkontor om jag kunde använda biljetten någon annan dag istället för idag då det nu närmade sig stängningsdags. Det visade sig inte vara möjligt. Jag räknar härmed biljetten som värdelös. Det är inte pengarna det handlar om utan allt strul och arbete med halvt om halvt fungerade webbsidor som gör att man blir lite sur. En sak som jag vet säkert är att Tian’anmen Square, den förbjudna staden och en handfull andra sevärdheter är stängda på måndagar. Till imorgon blir det alltså att försöka arrangera något annat. Det börjar minst sagt bli lite bråttom nu.
Det jag inser när jag nu har wifi på rummet är hur få av de webbsidor och appar man använder regelbundet som är blockerade här i Kina. Facebook, Instagram och Google är blockerade sedan lång tid tillbaka. Jag skulle ha skaffat någon form av VPN innan ankomst till Kina. WeChat och Alipay valde jag bort att inte skaffa. Dessa båda används för betalningar och då jag endast ska vara i Beijing i lite mer än tre dygn så använder jag mig av kontanter.
Jag hittade mängder av restauranger på gatan vid hotellet ikväll. Det är nästan en restaurang var tionde meter! Däremot är det väldigt få som har menyer på engelska. Det går bra ändå då dom flesta har bilder på maträtterna. Till slut hittade jag en restaurang med engelsk meny.
Kina har hittills varit en rejäl kulturchock, något jag inte brukar drabbas av ofta. Jag är otroligt trött ikväll och går och lägger mig väldigt tidigt. Det känns extra skönt att ha kommit fram denna gången, särskilt efter det plötsliga oväder som drog in hemma igår som gjorde att morgonens tre första tåg mellan Nyköping och Stockholm ställdes in. Jag har dessutom varit hemma sjuk hela veckan innan resan. Så det har fanns en hel del oro över om jag ens skulle komma iväg på den här resan. Jag är inte helt frisk ännu men mycket bättre. Nu har jag en rejäl jetlag att hantera ovanpå det. Temperaturen i Beijing idag har legat på några minusgrader och det har varit helklart väder.